Συνεργασία με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα

Στο πλαίσιο της αποστολής της η Ερευνητική Ομάδα «Πολιτική Τεχνολογία» συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλει το Καλογεροπούλιο Ίδρυμα, με έδρα την Κόρινθο, να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, και ένα Πρότυπο Πολιτιστικό Κέντρο.

Η διοίκηση του ιδρύματος, διαμέσου της την κ. Μαρία Χρισταρά, την οξυδερκή και ιδιαίτερα δραστήρια Πρόεδρο του  Ιδρύματος, καθώς και τα άλλα στελέχη της διοίκησης και του δυναμικού του ιδρύματος καταβάλουν συντονισμένη και διαρκή προσπάθεια προκειμένου να αναβαθμίζουν και να βελτιώνουν την λειτουργία αλλα και την ποιότητα των υπηρεσιών του ιδρύματος. Τόσο προς την κοινότητα των μαθητών, διδασκάλων και ολοένα και περισσότερων φίλων του Καλογεροπούλειου, όσο και προς την κοινωνία της Κορίνθου και πέραν αυτής.

Με γνώμονα την ήδη άρτια λειτουργία του ιδρύματος, στελέχη της Πολιτικής Τεχνολογίας συνεισφέρουν στην μελέτη αναγκών για την αναβάθμιση του ιδρύματος ως προς τις εσωτερικές διαδικασίες και τα συστήματα λειτουργίας του.

Το Καλογεροπούλειο μας έκανε την τιμή να αναρτήσει ένα στιγμιότυπο από τη συνεργασία αυτή. Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι κ.κ. Μ. Χρισταρά, Ν-Σ. Κουτσούκης και Γ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια συνεργασίας που είχαν στους χώρους του ιδρύματος.

Περισσότερες πληροφορίες για το Καλογεροπούλειο θα βρείτε στον ιστότοπο http://fondationkaloy.com

 

Posted in Ενημέρωση | Comments Off on Συνεργασία με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα

Νέος πυλώνας: Situation Analysis & Serious Games

Η Ερευνητική Ομάδα «Πολιτική Τεχνολογία» επεκτείνει την ερευνητική της δραστηριότητα στη περιοχή της Ανάλυσης Καταστάσεων (Situation Analysis) και των Σοβαρών Παιγνίων (Serious games).

Τα πεδία αυτά τα προσεγγίζουμε υπό το πρίσμα της Διοικητικής της Διακινδύνευσης (Risk Management)  με έμφαση όμως σε εφαρμογές όπως η Διαχείριση Κρίσεων, οι Προσομοιώσεις, η Ανάλυση Καταστάσεων και τα Σοβαρά Παίγνια.

Ο πυλώνας ενεργοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2017.  Τον πυλώνα συντονίζει ο κ. Στέλιος Αλειφαντής σε συνεργασία με τον κ. Κουτσούκη. Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στον κ. Κουτσούκη.

Posted in Ενημέρωση | Tagged , , , | Comments Off on Νέος πυλώνας: Situation Analysis & Serious Games

Τμήμα ΠΕΔιΣ – 3ο Τακτικό Συνέδριο

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει το 3ο τακτικό Συνέδριό του με τίτλο «Δημοκρατία, ανάπτυξη και ασφάλεια: Πολιτική σε συνθήκες αβεβαιότητας», το οποίο θα διεξαχθεί στο Λουτράκι, 8-10 Δεκεμβρίου 2017.

Την κεντρική ομιλία του Συνεδρίου θα δώσει ο Joseph Grieco, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Duke.

Προσκαλούνται μελετητές της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων και ερευνητές/τριες «συγγενικών» γνωστικών πεδίων να συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους στις εργασίες του συνεδρίου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

 • 30/06/2017 : Υποβολή προτάσεων για οργάνωση συνεδρίας
 • 30/06/2017 : Υποβολή περιλήψεων εισηγήσεων
 • 20/07/2017 : Ολοκλήρωση κρίσης περιλήψεων
 • 10/12/2017 : Προθεσμία υποβολής εισηγήσεων για ηλεκτρονικά πρακτικά.

Όλες οι υποβολές γίνονται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του συνεδρίου: https://econtent.pedis.uop.gr/conf/index.php/psirconf/conf2017

Αναλυτικές πληροφορίες: http://pedis.uop.gr/?p=7090

Posted in Ενημέρωση | Comments Off on Τμήμα ΠΕΔιΣ – 3ο Τακτικό Συνέδριο

EuroPolA – Μία νέα Eνότητα Jean Monnet

Η Πολιτική Τεχνολογία μέσω του συντονιστή της διεκδίκησε με επιτυχία την επιχορήγηση μίας Ενότητας Jean Monnet (Jean Monnet Module) από το πρόγραμμα χρηματοδότησης Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ενότητα έχει τίτλο «European-focused Policy Analytics – EuroPolA» το οποίο αποδίδουμε ως «Ανάλυση δεδομένων Δημόσιων Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
{ PROJECT NUMBER – 575013-EPP-1-2016-1-EL-EPPJMO-MODULE }

Με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Erasmus+» της ΕΕ

Συνοπτική περιγραφή

Η Ενότητα Jean Monnet “EuroPolA” αφορά σε πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση στην ανάλυση δεδομένων για δημόσιες πολιτικές, με έμφαση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού πλαισίου στην ανάλυση δεδομένων δημοσίων πολιτικών που συνδυάζει (α) ανάλυση περιεχομένου δημοσίων πολιτικών, (β) τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και (γ) δεξιότητες λογισμικού για την ανάκτηση και ανάλυση των δεδομένων. Η EuroPolA εστιάζει στους εξής τομείς πολιτικής:

 • «Εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ»
 • «Περιφερειακή ανάπτυξη της ΕΕ»

και υλοποιείται μέσα από τρείς (3x) εναλλακτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

 • ένα εξαμηνιαίο μάθημα επιλογής, στην Ελληνική, για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016/17, 2017/18 και 2018/19.
 • ένα θερινό σχολείο, στην Αγγλική, για πάσα ενδιαφερόμενο, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2017/18, 2018/19.
 • ένα μάθημα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (‘MOOC’), στην Ελληνική και την Αγγλική, για πάσα ενδιαφερόμενο, στο ακαδημαϊκό έτος 2018/19.

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της EuroPolA είναι ενιαίο σε όλες τις δραστηριότητες αλλά διαφοροποιείται ως προς τη μορφή του όπως είναι απαραίτητο. Διαρθρώνεται δε ως εξής:

 1. Στοιχεία ανάλυσης δημοσίων πολιτικών
  • Τις «Εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ» επιμελείται ο κ. Φακιολάς
  • Την «Περιφερειακή ανάπτυξη της ΕΕ» επιμελείται ο κ. Παπαδημητρίου
 2. Μέθοδοι ανάλυσης ποσοτικών δεδομένων· επιμελείται ο κ. Κατσής
 3. Δεξιότητες ανάκτησης δεδομένων δημοσίων πολιτικών από ηλεκτρονικές πηγές· επιμελείται ο κ. Κουτσούκης
 4. Δεξιότητες χρήσης ολοκληρωμένων συστημάτων ανάκτησης και ανάλυσης δεδομένων· επιμελείται ο κ. Κουτσούκης σε συνεργασία με τον κ. Κατσή

Η ενότητα απευθύνεται κυρίως σε δυνητικούς ή υφιστάμενους αναλυτές δημοσίων πολιτικών, όπως φοιτητές των κοινωνικών επιστημών αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται εν γένει για το περιεχόμενο της EuroPolA.

Συντονιστής Νικήτας-Σπύρος Κουτσούκης
Μέλη ομάδας έργου: Αθανάσιος Κατσής
Πύρρος Παπαδημητρίου
Ευστάθιος Φακιολάς

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Posted in Ενημέρωση | Comments Off on EuroPolA – Μία νέα Eνότητα Jean Monnet

ΝΕΑ Συνεργασία: Δήμος Τρίπολης και Πολιτική Τεχνολογία

logotΗ ερευνητική ομάδα «Πολιτική Τεχνολογία» και ο Δήμος Τρίπολης έχουν συνυπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με αντικείμενο τη μελέτη στρατηγικών «ευφυούς» ανάπτυξης. Η συνεργασία είναι άνευ οικονομικού αντικειμένου.

Πιο συγκεκριμένα η δράση αφορά στην κατανόηση της αναπτυξιακής θέσης του Δήμου όπως διαμορφώνεται από την αλληλεπίδραση των ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών του, μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συμβολή των τοπικών «πόλων» ανάπτυξης, όπως η επιχειρηματική και η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι υπηρεσίες του δήμου, και η τοπική κοινωνία.

Αντικείμενο της μελέτης είναι (α) η καταγραφή και η αξιολόγηση της υφιστάμενης αναπτυξιακής θέσης του Δήμου αυτοτελώς αλλά και συγκριτικά σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, και (β) ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός πλαισίου ανάπτυξης και αναλυτικών στρατηγικών εργαλείων.

Κύριες διαστάσεις της ανάλυσης είναι το τρίπτυχο, «Ανθρώπινο κεφάλαιο και ταλέντο», «Τεχνολογία και τοπική επιχειρηματική κοινότητα», «Τοπική κοινωνία και διαβίωση» σε σχέση με το περιβάλλον που διαμορφώνουν αφενός, οι τοπικοί θεσμοί και υπηρεσίες, και αφετέρου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που της γεωγραφικής θέσης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.

Την επιστημονική εποπτεία της μελέτης έχει ο Αν. Καθ. κ. Νικήτας-Σπύρος Κουτσούκης. Κύριος ερευνητής είναι η κ. Β. Αλεξοπούλου, Υπ. Δρ. του τμήματος ΠΕΔιΣ.


Από το το 1ο τρίμηνο του 2016 και καθώς εξελίσσεται η έρευνα αυτή θα υπάρχει δυνατότητα τακτικής και περιοδική συμμετοχής προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών για πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα.

 

Posted in Ενημέρωση | Tagged , , , | Comments Off on ΝΕΑ Συνεργασία: Δήμος Τρίπολης και Πολιτική Τεχνολογία

ΕΡΕΥΝΑ: Πόσο «πολιτικοί» είναι οι φοιτητές Πολιτικής Επιστήμης;

Η Ερευνητική Ομάδα «Πολιτική Τεχνολογία» εκπονεί μία πανελλαδική έρευνα, μέσω διαδικτύου, που αφορά τους ενεργούς φοιτητές της Πολιτικής Επιστήμης. Στόχος της έρευνας είναι να αποτυπωθεί η στάση των φοιτητών πολιτικής επιστήμης απέναντι στην ίδια την πολιτική.

Αν είστε προπτυχιακός φοιτητής σε κάποιο από τα τμήματα πολιτικής επιστήμης της χώρας, και μπορείτε να αφιερώσετε μερικά λεπτά από το χρόνο σας, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο μας – η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη.

► Σύνδεσμος προς το ερωτηματολόγιο ◄

Αν βρίσκετε το θέμα της έρευνας ενδιαφέρον, μπορείτε στο τέλος του ερωτηματολογίου να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας να συμμετέχετε σε ανάλογες έρευνες στο μέλλον.

Την μελέτη εκπονεί ο Πολυχρόνης Καράμπελας (chronis.k@politech.uop.gr) εκ μέρους της Ερευνητικής Ομάδας «Πολιτική Τεχνολογία».

Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τυχόν διευκρινήσεις.

 

Posted in Ενημέρωση | Comments Off on ΕΡΕΥΝΑ: Πόσο «πολιτικοί» είναι οι φοιτητές Πολιτικής Επιστήμης;

Βοηθοί Έρευνας – Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων

Σκοπός

Στα πλαίσια της ερευνητικής ομάδας «Πολιτική Τεχνολογία»  δίνεται η δυνατότητα σε προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος ΠΕΔιΣ να καλλιεργήσουν τις ερευνητικές τους δεξιότητες και τον επαγγελματισμό τους ως βοηθοί έρευνας σε πέντε (5x) νέες ερευνητικές δράσεις. Οι ερευνητικές αυτές δράσεις θα είναι υπό τον επιστημονικό συντονισμό του κ. Φακιολά και του κ. Κουτσούκη.

Οι ερευνητικές δράσεις αυτές αφορούν σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν τις Διεθνείς Σχέσεις, τις Ευρωπαϊκές Σπουδές, τη Λήψη Αποφάσεων και τις Δημόσιες Πολιτικές, με όχημα σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης και απεικόνισης σύνθετων σχέσεων και εννοιών. Οι ενδεικτικοί τίτλοι των ερευνητικών δράσεων και οι προσφερόμενες θέσεις είναι:

Α/Α Τίτλος στα Αγγλικά Τίτλος στα Ελληνικά Θέσεις
1  Assessing and Visualizing “Europeanization” and “Eurozone-ization” in the Globalization era.  Αναλύοντας τον «εξευρωπαϊσμό» και τον «€υρωπαϊσμό» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης  3x
2 Forecasting and Visualizing Global Power Shifts  Ανάλυση και απεικόνιση των μεταβολών ισχύος παγκοσμίως  3x
3 Assessing and Visualizing the Geo-political and Geo-economic Risks of a Possible Grexit  Αναλύοντας τις γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός GrExit. 3x
4  War and Economic Performance Since the Creation of the Greek State  Πόλεμοι και οικονομική διαδρομή της Ελλάδος από την ίδρυσή του έως σήμερα. 2x
5  Reflecting on the Greek Crisis and Austerity  Οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις του προγράμματος εξυγίανσης της Ελληνικής κρίσης χρέους.  4x

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε έως και δύο (2) δραστηριότητες.

Φοιτητές που είναι ήδη μέλη της Πολιτικής Τεχνολογίας και συμμετέχουν ήδη σε κάποια ερευνητική δραστηριότητα της Πολιτικής Τεχνολογίας, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε μία (1) μόνο δραστηριότητα από τις παραπάνω.

Η επιλογή θα γίνει μετά από συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων.

Πλαίσιο συνεργασίας

Οι συμμετέχοντες αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να ασκήσουν στοιχειωδώςερευνητικές διεργασίες όπως:

 • Η αναζήτηση και ο εντοπισμός ξενόγλωσσης αρθρογραφίας,κυρίως μέσω heal-link και δευτερευόντως μέσω του διαδικτύου,
 • Η σύνταξη καταλόγων βιβλιογραφικών αναφορών (π.χ. με σύστημα APA, MLA, ή εφάμιλλου)ή και η χρήση εργαλείων βιβλιογραφικών αναφορών όπως το Zotero,
 • Η εισαγωγή στοιχείων σε πίνακες ή φύλλα εργασίας (π.χ. το excel ή το calc)

Σημειώνεται ότι για όλες τις διεργασίες θα παρέχεται και ανάλογη καθοδήγηση από τους υπεύθυνους καθηγητές.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άρτια γνώση της Αγγλικής (επίπεδο Proficiency, με πιστοποίηση ή σε πορεία απόκτησης του τίτλου).  Πρόσθετες γλώσσες θα συνεκτιμηθούν ως επιπλέον προσόν.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να κάνουν αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου τους.

Για τα καθήκοντα που θα ανατεθούν αναμένεται ότι θα απαιτούνται περίπου οκτώ (8x) ώρες σε εβδομαδιαία βάση, για κάθε ερευνητική δράση στην οποία συμμετέχουν. Από τις ώρες αυτές, μία έως και τρεις (1-3) ώρες θα αφορούν σε δραστηριότητες συντονισμού με τους υπεύθυνους καθηγητές και τα άλλα μέλη κάθε δραστηριότητας.  Η φυσική παρουσία στο Πανεπιστήμιο δεν είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των καθηκόντων εφόσον υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από ατομικό Η/Υ (δηλ. όχι από Internet café).

Μεγάλο μέρος του συντονισμού και της συνεργασίας θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας σε εβδομαδιαία βάση. Ωστόσο, θα υπάρξουν συναντήσεις προόδου ανά δραστηριότητα, που θα διεξαχθούνστο τμήμα ή σε άλλη τοποθεσία που διευκολύνει τη συμμετοχή των μελών της δραστηριότητας.

Οι προσφερόμενες θέσεις έχουν διάρκεια από Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 έως και Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 με αξιολόγηση συνεισφοράς στο τέλος της περιόδου και δυνατότητα ανανέωσης της συνεργασίας. Στις περιόδους 7-28 Αυγούστου και κατά την εξεταστική Σεπτεμβρίου(31/8-18/9) θα υπάρχει προαιρετική «παύση» εργασιών.

Οι προσφερόμενες θέσεις είναι εκπαιδευτικής φύσεως, αποβλέπουν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων και επαγγελματισμού, και ως εκ τούτου είναι χωρίς αποζημίωση. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν σχετική βεβαίωση εφόσον ανταποκριθούν επαρκώς και ολοκληρώσουν με άρτιο τρόπο τα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικάμέσω ηλεκτρονικής δήλωσης.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 3 Ιουλίου 2015 στη δ/νση  http://politech.uop.gr/surveys/index.php/716438/lang-el

Ανακοίνωση επιτυχόντων: 10 Ιουλίου 2015 σε αυτό το site.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται:

 • Ενεργός λογ/μός email στο uop.
 • Αριθμός Μητρώου Φοιτητή
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας
 • Βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία, στα Αγγλικά, συμπληρωμένο σύμφωνα με το πρότυπο Europass, σε μορφή doc, docx, pdf, ή odt.
 • Βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία, στα Ελληνικά, συμπληρωμένο σύμφωνα με το πρότυπο Europass, σε μορφή doc, docx, pdf, ή odt.

Για διευκρινήσεις και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε δια ζώσης ή μέσω emailστον κ. Φακιολά (fakiolas@uop.gr) ή και στον κ. Κουτσούκη (nkoutsou@uop.gr)

Posted in Ενημέρωση | Leave a comment

Πόσο ασχολούνται με την πολιτική οι Πολιτικοί Επιστήμονες;

Η Πολιτική Τεχνολογία ξεκίνησε μία νέα έρευνα που αφορά τους φοιτητές που σπουδάζουν πολιτικές επιστήμες ή και διεθνείς σχέσεις.  Σκοπός της μελέτης είναι να μελετηθεί ο βαθμός στον οποίο οι εκκολαπτόμενοι πολιτικοί επιστήμονες είναι … πολιτικοί!

Η μελέτη θα διεξαχθεί πανελλαδικά, με τη χρήση ερωτηματολογίου και αναμένεται να έχει διάρκεια αρκετών μηνών. Την μελέτη εκπονεί ο Χρόνης Καράμπελας, και συντονίζει ο Καθ. κ. Κουτσούκης.

 

Posted in Ενημέρωση | Comments Off on Πόσο ασχολούνται με την πολιτική οι Πολιτικοί Επιστήμονες;